27. syyskuuta 2014

Nyt kumpuaa Kumpulasta

Olen viimeiset kuusi viikkoa ollut pitkän ja perusteellisen kylpyhuoneremontin turhautunut sivustaseuraaja. Se on lähes täydellisesti estänyt kotona asumisen ja olen enimmän osaa aikaa viettänyt jossain muualla. Se on myös syy, miksi blogin kirjoittamiseen ei ole löytynyt hyvää ja inspiroivaa hetkeä. Ajatuksia on kyllä ollut.

Yhden niistä toteutan nyt, eli pienen jutun Helsingin Kumpulasta, jossa kävin pari viikkoa sitten.

Kumpulassa on kasvitieteellinen puutarha, jossa käynti on jäänyt pelkäksi aikomukseksi, kun en ole tajunnut, missä se on. Toisaalta olen ollut niin saamaton, etten koskaan ryhtynyt hakemaan sitä kartalta. Sen sijaan olen monituiset kerrat istunut bussissa, johon on noussut opiskelijoita Kumpulan yliopistokampuksen luota ja miettinyt, mitä he mahtavat opiskella. Nyt tiedän, että he ovat tulleet sieltä puutarhan luota ja voin aavistella jotain opinnoistakin.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on osa Luonnontieteellistä keskusmuseota, LUOMUSTA, joka on Helsingin yliopiston erillislaitos. Netissä on erittäin hyvät tiedot sen sijainnista karttoineen ja kulkuohjeineen, jos vain on viitseliäämpi kuin minä ja selailee tiedot esille.

Kasvitieteellinen puutarha on Kumpulan kartanon historiallisilla mailla. Kartano oli 1800-luvulla yksi suurimmista tiloista Helsingin ympäristössä ja tilaan kuuluivat nykyiset Hermannin ja Toukolan alueet sekä puolet nykyisestä Käpylästä. Tilan historia ulottuu kuitenkin jo 1400-luvulle, eli se on vanhempi kuin Helsinki, joka perustettiin muutaman kilometrin päähän kartanosta vuonna 1550. Puutarhassa kulkiessani tuntui uskomattomalta, että aivan Helsingin keskustan liepeillä voi olla kuuden hehtaarin kokoinen alue niin huomaamattomana.

Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta löytyy kasveja ympäri maailmaa. Ne ovat kotoisin alueilta, jotka vastaavat ilmastoltaan Suomen oloja. Ne muodostavat puutarhan maantieteellisen osan, ja lajit on järjestetty alkuperäalueitten mukaan. Puutarhassa voi lähteä kulkemaan itäisestä Pohjois-Amerikasta läntiseen ja jatkaa matkaa Kaukoitään sekä kauniiseen Japaniin. Sieltä voi siirtyä Eurooppaan ja Suomeen. Siellä voi siis tehdä kasvimatkan maailman ympäri.

Kesällä on varmasti paljon katseltavaa, kun kasvit ovat kukassa. Näin syksyllä kukkivia kasveja oli enää vähän, mutta ruskaa oli jo aavistuksen verran värittämässä maisemaa.

Kartanorakennuksen edestä löytyi pieni puutarhan osa, jossa pääsi iloitsemaan kesäkukkien loistavista väreistä.
Ensi vuonna on muistettava mennä kesäaikaan uusintavierailulle, jotta näkisi kaiken sen, mitä nyt saattoi vain aavistella.

-----
Kasvitieteellisen puutarhan jälkeen oli mukava käydä aivan toisenlaisessa ympäristössä kurkistelemassa pikkupuutarhoihin Kumpulan siirtolapuutarhassa. Sielläkin olisi ollut katseltavaa paljon, jos vain olisi kehdannut tarkemmin tuijotella toisten pihoille. Siellä huomasi, miten jokainen puutarha on erilainen ja miten tyylit vaihtelivat rennon luonnonmukaisesta täsmälliseen säntillisyyteen.


  


Ensi viikolla alkaa lokakuu ja lähden käymään Kuusirannassa syystöissä. Toivottavasti näin kaunis sää jatkuu silloin. Hyvää syyskuista viikonloppua kaikille!

10 kommenttia:

 1. Noissa molemmissa olis kiva käydä, varmasti löytyy paljon ihanaa katseltavaa kesäaikaan!

  VastaaPoista
 2. Eikös ole kummallista, miten ihminen reissaa innostuneena ympäri maailmaa ja omat nurkat ovat useimmiten tyystin koluamatta. Tässä suhteessa itsellänikin olisi korjaamisen varaa. Tuonne Kumpulaan täytyy tehdä ensi kesänä retki.

  VastaaPoista
 3. Työkaverini käy usein Kumpulassa, mutta siitä huolimatta en ole itse sinne vielä eksynyt. Täytynee ottaa kesäohjelmaan ensi vuonna. Vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta.

  VastaaPoista
 4. Voi että, kumpula on hieno paikka! Olen myös käynyt siellä syksyllä, silloin joskus kun se oli ihan vasta avattu yleisölle vuonna kukka ja ruukku, kun olin Pentti Alangon luennoilla Helsingissä yhtenä syksynä. Täytyy ehdottaa Tuijalle, josko ensikevään puutarhablogitapahtuma olisi kumpulassa. MInä haluaisin myös nähdä sen keväällä tai kesällä.
  Puhtia sinne kylppäriremontin keskelle! Se jos jokin on pitkäpiimäistä seurattavaa.

  Toivon myös että kaunis sää jatkuu, jostain kummasta on tullut syyspuuhasteluinnostus puutarhassa, tällaista en ole kokenut aikoihin... Meilläkin on nyt mökki, blogissa sitäkin jo esittelin. Tuntuu kuin jostain olisi ilmestynyt yhtäkkiä ylimääräisesti paljon kiitollisuutta aiheuttavia asioita, joista saa energiaa...

  VastaaPoista
 5. Ainiin, on siellä mun blogissa haasteitakin, jos haluat osallistua, kuukauden Puutarhakuva -haasteen laittoi minulle Riina ja itse innostuin ja tein haasteen myös kuukauden kukkasesta..
  Yksi haaste on vielä muhimasssa pääkopassa, luulen että se laitetaan ilmoille sitten kun kasvukausi on ohi ja on aika muistella mennyttä kesää. :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos taas kerran kivoista kommenteista! Ne ilahduttavat aina yhtä paljon.

  Lauralle kiitos kuvahaasteesta! En valitettavasti usko, että pystyn osallistumaan siihen, kun en ole varma, miten usein talviaikaan käyn Kuusirannassa. Voisin tietysti kuvata kotona, juu, mutta totta puhuen täällä ei ole paljon kuvattavaa. Ei ainakaan kovin julkaisukelpoista :)

  VastaaPoista
 7. Aivan ihanan valloittavia kuvia! Nuo portit on niiiiin inspiroivia!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...