5. marraskuuta 2014

Riisuttu näyttämö

Päivänvalo paistaa matalalta ja yöt ovat mustia. Kesän kasvit ovat vetäytyneet talvilepoon. Ne ovat tältä vuodelta antaneet kaiken sen, mitä voivat antaa.Vihreää on harmaan ja kuuran alla vielä, mutta muut värit ovat väistyneet. Sinisen, punaisen, oranssin ja keltaisen tilalla on ruskean sävyjä. ”Räiskyvän ruskeaa”, pilailen itsekseni.


Leikkaan kuivat ja kuihtuneet korret maata myöten pois. Nyt maisema on tasainen, riisuttu. Terästän katseeni nähdäkseni muistikuvani puutarhan. Näen puut ja maaperän muodot sekä kivet ja kannot, jotka kesällä olivat kadonneet rehevien kasvien alle. Näen lähes paljaan näyttämön.


Katselen ja pohdin, mitä voin kirjoittaa puutarhasta, kun ei oikein mitään visuaalisesti koettavaa ole. Kuvallinen kerronta on latteaa, kun muodot tasaantuvat ja värit sulautuvat toisiinsa niin, että ne eivät enää edusta oikein mitään väriä. Toisaalta voiko kesäinen räiskyntä olla joskus ylitsepursuavaa ja liiankin mahtipontista? Ehkä tarvitsemmekin tätä vähäväristä ja kaiken paljastavaa muodottomuutta, että näkisimme kokonaisuuden. Tai ehkä tarvitsemmekin talvilepoa, että pystymme taas kuukausien kuluttua pursuamaan yhdessä kasviemme kanssa. Ehkä, ehkä ei.


Ei. En tarvitse niin pitkää taukoa kuin nyt edessä taas kerran on. Entä sinä?

6 kommenttia:

 1. Minä en kyllä kyllästy kesään ja puutarhaan, en väreihin enkä lämpöön. Rakastan valoa ja kukkien runsautta, puutarhan tuoksuja. Minulle puutarha ja piha ovat kuin suuri huone, lisätila kodin jatkeena. Elämässä on helpompi hengittää, kun on valoa, tilaa ja avaruutta ympärillä.
  Ei, en kaipaa latautumista ja odottelua. Tämä syystauko riittäisi minulle mainiosti ja voisin ihan vaikka samantien aloittaa uuden kesän.

  VastaaPoista
 2. Minullekin riittää syystauko;) tammikuussa alkaa jo sormet syyhyämään:D

  VastaaPoista
 3. Hurjan kauniita kuvia! Paljas marraskuinen puutarha on myös kaunis omalla tavallaan - sen hiljaisuus on puhuttelevaa. Syksy on ollut niin kaunis, värikäs ja aurinkoinen, että oikeastaan vasta nyt marraskuussa on pimeys ja ankeus saanut vallan - ja nytkin näyttää lunta satelevan, joten ihan synkkää ei ole taaskaan, ja kohtahan alkaa joulun odotus... Joulun jälkeen alkaa minullakin sormen syyhytä "tilaa" nappulan päällä, kun kiertelen netin siemenkuvastoja.... :) Olen samaa miletä, että tauko on tavallaan paikallaan, kunhan se ei ole liian pitkä - kuten olen monesti aiemminkin miettinyt, kevät ei tuntuisi yhtä upealta, jollei kaikki olisi näyttänyt kuolleelta ennen sitä. Toisaalta talvella kesän kuvat näyttävät niin hienoilta, ettei rikkaruohotkaan kuvissa haittaa, kun kesäkaipuu iskee.
  Blogissani on haaste kulunutta kasvukautta koskien, jos haluat vaikka käydä katsomassa ja osallistumasssa. :)

  VastaaPoista
 4. Juu, lyhyempi tauko riitttäisi.

  VastaaPoista
 5. Ehkä lyhyempi tauko riittäisi minullekin. Toisaalta talvella on aikaa hieman huilia, jotta keväällä taas jaksaa uusin voimin tarttua pihatöihin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...